Вступ
Кожен дбайливий господар намагається забезпечити свого улюбленця найкращим. Однак під час вибору корму не варто сліпо довіряти красивій упаковці або гучним обіцянкам виробників. Уміння правильно читати й аналізувати інформацію на упаковці корму - це запорука здоров'я і довголіття вихованця.
Від якості харчування залежать стан шерсті, імунітет, травлення і рівень активності тварини. Неправильно підібраний корм може викликати алергію, захворювання травного тракту і навіть хронічні захворювання. Саме тому господарю необхідно знати, як правильно читати склад корму, розбиратися в ньому, вміти читати етикетку.
Для створення кормів великі виробники мають свої відділи по розробці складу корму, над якими окрім технологів працюють ветеринарні дієтологи. Ветеринарний дієтолог – це сертифікований ветеринарний фахівець, який має специфічну підготовку та досвід, щоб консультувати власників домашніх тварин з усіх питань харчування їхніх улюбленців.
В Європі та США ветеринарні дієтологи, які працюють в промисловиму секторі, та розробляють нові корми і дієти для різних захворювань, зазвичай активно ведуть наукову діяльність та мають науковий ступінь доктора наук (PhD). Для здобуття такого рівня експертності фахівці витрачають щонайменше 15 років і в подальшому вони вже не консультують власників тварин чи ветеринарів, а йдуть у промисловість.
В Україні ж подібна вузька спеціалізація у вищих навчальних закладах поки що не представлена. Тому, коли ветеринарний лікар прагне поглибити свої знання та стати ветеринарним дієтологом, йому часто доводиться звертатися до закордонних джерел чи експертів.
Розроблені комерційні раціоні розподіляють найчастіше на три типа, а саме: сухий, напіввологий та вологий корм. Вони відрізняються кількістю відсотків вологи в них.
- Сухий корм міститься до 14% вологи (в середньому 8-10%)
- Напіввологий - 14%-60%
- Вологий корм - від 60% вологості.
Етапи Виробництва сухого корму
- Інгредієнти та джерела
- Зважування та підготовка
- Шлях виробництва: екструзія або випікання
- Екструзія
- Випікання
Інгредієнти та джерела
Якщо говорити про м’ясну або рибну складову корму, то на початку виробництва обираються інгредієнти та джерела (це великі переробні виробництва), звідки буде надходити сировина. В кожної країни є нормативні документи, які регламентують мінімальну та максимальну якість інгредієнтів, використовуваних для виробництва кормів. Тому що до інгредієнтів і джерел допускаються ті м'ясні або рибні продукти, які не придатні з якихось причин для їжі людини, або не є популярними. Тобто виробництво не може на свій розсуд визначати які компоненти підуть до складу продукту: чи то буде вирізка м’яса дикої косулі, чи то буде тварина яка сама померла. Це все зроблено для того, щоб контролювати екологічну ситуацію в світі (якщо ми говоримо про американських чи європейські виробництва).
Регулюючими органами являються:
- В Америці AAFCO (Association of American Feed Control Officials) — асоціація американських посадовців із контролю за кормами. Хоча це не урядова організація, а добровільне об’єднання, AAFCO розробляє рекомендації та стандарти для поживності кормів, які широко застосовуються виробниками та штатами.
- В Європі FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) — торговельна асоціація, яка представляє інтереси європейської індустрії виробництва кормів для домашніх тварин. Вона об’єднує 15 національних асоціацій із 18 країн та п’ять великих компаній-виробників (наприклад, Nestlé Purina, Mars PetCare).
Основна місія FEDIAF — сприяти саморегуляції галузі. Вона розробляє рекомендації та гайдлайни, наприклад: посібник із належної практики виробництва безпечних кормів; кодекс належного маркування кормів; поживні стандарти для повноцінних і додаткових кормів для котів і собак. Ці документи не є юридично обов’язковими, але схвалені Єврокомісією і вважаються стандартом для виробників у Європі. - В Україні виробники регулють виробницвто продукції згідно ДСТУ (Державні стандарти України), застосовуючи галузеві стандарти, наприклад, ДСТУ 4126:2006 "Корми для непродуктивних тварин. Загальні технічні умови", які визначають вимоги до складу, поживності та маркування кормів для домашніх тварин. Тобто мають загальні умови, а не персоніфіковані під особливі потребі тварин (за віком, станом здоров'я, розміру та інше).
Зважування та підготовка
Далі всі компоненти корму підготовлюють та зважують.
Зернові (пшениця, кукурудза, рис), бобові культури проходять процес очищення від сміття або інших інородних предметів. Також перевіряється якість — аналіз вмісту вітамінів, протеїнів, вуглеводів, а також відсутність шкідливих бактерій або токсичних речовин.
Шлях виробництва: екструзія або випікання
Після чого обираються два шляхи виробництва сухого корму: екструзія або випікання.
Екструзія
Екструзія являється стандартом та є найбільш популярним методом для масового виробництва сухих кормів, оскільки дозволяє швидко обробляти великі обсяги сировини, формувати гранули однакового розміру та забезпечувати їхню безпеку.
Він забезпечує корму стійку структуру, оптимальну переварюваність та тривалість зберігання. Основні переваги цього методу виготовлення:
- Технологічно дешевше
- Швидше
- Вища засвоюваність крохмалю
- Більш якісне знезараження
- Більш екологічно
Сам процес виглядає так: суміш з підготовлених інгредієнтів відварюється парою при температурі 120-150 С під тиском. Термічна обробка дає можливість максимально знезаразити суміш, позбутися шкідливих бактерій (наприклад, сальмонелла), а також розкрити важливі нутрієнти (наприклад, розкладаються антитрипсіни в бобових).
Під механічним тиском нарізається у відповідну форму: квадратні, круглі, або спеціальні фігури для різного віку або порід тварин та проходить охолодження.
Крокети холодять вентиляцією або водой, щоб забезпечити стійкість форми. Після цього їх додатково сушать , щоб знизити вміст вологості до 10–14%, що продовжує термічну обробку та зменшує ризик росту грибів або плесні.
Після цього додаються смакові або вітамінно-мінеральні додатки. Сухі гранули обробляють жиром (наприклад, соєвим або рибним), щоб покращити калорійність та смак. Також додають ароматизатори, щоб збільшити апетит тварин.
В любому випадку слід дивитися на складову частину корму, тому що чим вище клас корму, тим менше різних «комерційних» домішок і більш корисний корм.
Далі сортування та контроль якості. Гранули проходять крізь сітки, де видаляються порожні або неправильно утворені форми. Далі продукт тестують: перевіряють вагу, розмір, вміст нутрієнтів, а також на відсутність сторонніх предметів.
Пакування. Остаточну продукцію фасують у герметичне пакування, яке захищає від вологості та прямого світла.
Випікання
Випікання — альтернативний метод виготовлення сухих кормів, який діє на основі термічної обробки при менших температурах (зазвичай 80–200°C, залежно від рецептури) порівняно з єкструзією. Випікання триває довше (від 15 хвилин до години, в порівнянні з екструзією 1-3 хв), оскільки тепло проникає поступово, тобто процес зосереджений на рівномірному пропіканні продукту протягом більш тривалого часу і не передбачає таких екстремальних умов, як в екструдері. Проте це дозволяє зберегти більшу кількість натуральних нутрієнтів та природний смак.
Випікання частіше використовується для холістик або супер преміум класів чи кустарних кормів, де акцент робиться на натуральність та меншу обробку інгридієнтів, але це менш ефективно для промислових масштабів.
Процес випікання відрізняється тільки частиною приготування та «нарізки» на гранули. Далі процеси однакові: охолодження, додавання додаткових елементів та пакування.
Цей варіант менш популярний тому що він більш економічно затратний, та по часу довший. Також він потребує більше уваги до контролю якості вхідних інгридієнті (м’яса, риби), та екологічності (знезараження) вихідного продукту, так як приготування проходить при менших температурах.
Потрібен ретельний контроль до самого моменту пакування, щоб ніякі бактерії та патогени не потрапили у пакування. Бо якщо готова партія з якимось патогенами розійдеться по всьому світу, то виробник отримає великі репутаційні та економічні збитки.
Структура етикетки: як правильно читати склад корму?
Так як основні корма які продаються в Україні, мають європейське походження, то будемо розглядати їх маркування.
Зазвичай уся важлива інформація розподілена між лицьовим і зворотним боками упаковки.
- Лицьовий бік: тут зазвичай красується назва бренду, найменування продукту (наприклад, «Сухий корм для дорослих собак дрібних порід з куркою»), вага пакування і привабливі зображення або слогани («Натуральні інгредієнти», «Здоров'я травлення»). Цей бік несе більше маркетингового навантаження.
- Зворотний бік (або бічні сторони): ось тут і починається найцікавіше для вдумливого власника. Тут ви знайдете: гарантований аналіз (Guaranteed Analysis), перелік інгредієнтів, заява про поживну цінність (наприклад, відповідність нормам AAFCO) та іншу корисну інформацію.
FEDIAF вимагає наявність інформації, зокрема:
- назва та опис продукту
- характеристика корму
- склад (список інгредієнтів в порядку зменшення їхньої масової частки ДО обробки)
- гарантований аналіз (харчова цінність) – це аналіз з лабораторії, скільки знаходиться в цьому кормі сирого протеїну, жиру, клітковини, золи і вологості
- інформація про вітамінно-мінеральні додатки
- рекомендації щодо годування: скільки грамів на день ми повинні використовувати для тварини певної ваги
- інформація про вагу
- інформація про виробника, або дистриб'ютора
- код партії та термін продатності
Це оці всі данні є обов’язково присутні на кормі, які планують продаватися в країнах, які дотримуються принципів FEDIAF.
Назва та опис продукту
Але FEDIAF та AAFCO створили вимоги щодо такого пункту як «твереза оцінка споживача». Твереза оцінка споживача – це заборона писати на упакуванні інформацію, яка може ввести в оману споживача, і це регулюється в першу чергу європейськими нормативами. Наприклад не може бути написано «лікувальний» або «профілактичний» корм, якщо такі характеристики не доведені науково. Корм не може мати оманливі назви в інгредієнтному складі: першокласна, високоякісна, вільного вигулу, та інше. Тобто існує заборона на маркетингові елементи. Дозволяється вказувати фактичні елементи та ознаки, які відрізняють даний корм від іншого: може бути місце розташування або розведення тварин для корму (новозеландське ягня, іберійська свинина).
Це зроблено для того, щоб б споживачу було легше і простіше порівнювати складові різних виробників.
В Україні можна зустріти такі написи на кормах:
- «Преміум», «Супер преміум», «Холістик» часто на упаковках можна зустріти таку класифікацію корму. Ця класифікація просто маркетинговий хід, тому як вона не визначена ні одним законом, чи нормативним документом. Тут важливо дивитися склад і реально оцінювати його якість.
- «Беззерновий» або «Без злаків» (grain-free) вказує на відсутність зернових (пшениця, спельта (пшениця), кукурудза, маїс (кукурудза), гречка, сорго, овес, пшоно, ячмінь, перлова крупа, рис, жито), але не гарантує більш високу якість білка або кращу засвоюваність. Але у складі можуть бути горох, нут, сочевиця, гречиха (не плутати з гречкою).
- «Монопротеїнові» корми містять тільки одне джерело тваринного білка.
- «Гіпоалергенні» корми можуть містити гідролізований білок, який рідше викликає алергічні реакції.
Характеристика корму
Існує декілька типів:
- повноцінний - забезпечує достатню кількість усіх необхідних поживних речовин, максимум, який необхідний тварині.
- збалансований - містить поживні речовини в правильному співвідношенню, тобто, він покриває базові нутритивні потреби, але не більше.
- легкозасвоюваний – назва говорить сама за себе, тварина швидко здатна перетравлювати та отримувати з нього якісь поживні речовини.
- додатковий - це корм, який також не є повноцінним чи збалансованим для того, щоб бути на щоденній основі в раціоні улюбленця. Це зазвичай вологий корм (консерви) і виробник вказує денний об`єм додаткового корму в поєднанні з основним.
Як розібрати склад корму (інгредієнти)?
Інгредієнти перераховуються в порядку спадання за кількістю. Найперші компоненти - це ті, яких у кормі найбільше.
Найперші компоненти - це ті, яких було більше у складових перед виготовленням, і з чого власне складається корм.
Звертайте увагу на опис білкових складових це концентроване джерело білка.
- Свіже м'ясо («Курка», «Яловичина», «Лосось») - відмінне джерело білка, але містить багато води (близько 70%). Після обробки (висушування для виробництва сухого корму) його вага значно зменшиться, і він може «зміститися» нижче в реальному списку інгредієнтів за вагою.
- Дегідроване м'ясо або Борошно з м'яса («Дегідратовані протеїни м’яса птиці», «Борошно з м'яса ягняти») це концентроване джерело білка. М'ясо вже висушене, вода видалена. Часто це навіть кращий інгредієнт для перших позицій у сухому кормі, оскільки його вага відповідає реальному вмісту білка.
- Субпродукти або Побічні продукти тваринного походження («Тваринний білок», «Продукти переробки м'яса», «М'ясні субпродукти», «Борошно з курячих субпродуктів» та інше) це можуть бути внутрішні органи (печінка, серце, легені), кров, кістки тощо, за вийнятком шерсті, рогів, зубів та копит. Якість субпродуктів сильно варіюється. Якщо вказано конкретно («куряча печінка») - це краще, ніж загальне формулювання «м'ясні субпродукти», яке може приховувати менш цінні компоненти. Бажано уникати таких кормів.
В кормі для котів варто переконатися в наявності обов'язкових добавок - таурину (амінокислоти), без нього корм не повноцінний.
Першочерговий склад в залежності від країни, де буде продаватися корм, може відрізнятися описом.
Так для США весь склад буде вказаний одразу, разом з вітамінно-мінеральними добавками та іншими добавками.
Наприклад склад Taste of the Wild SIERRA MOUNTAIN CANINE
Баранина, борошно з баранини, солодка картопля, яєчний продукт, сочевиця, горох, горохове борошно, масло каноли (консервоване зі змішаними токоферолами), картопля, сушені дріжджі, смажене ягня, томатні вичавки, натуральний ароматизатор, масло лосося (джерело DHA), сіль, DL-метіонін, хлорид холіну, таурин, сушений корінь цикорію, помідори, чорниця, малина, екстракт юки шидігери, сушений продукт ферментації Lactobacillus plantarum, сушений продукт ферментації Bacillus subtilis, сушений продукт ферментації Lactobacillus acidophilus, сушений продукт ферментації Enterococcus faecium, продукт ферментації Bifidobacterium animalis, добавка вітаміна E, протеінат заліза, протеінат цинку, протеінат міді, сульфат заліза, сульфат цинку, сульфат міді, йодид калію, мононітрат тіаміну, протеінат марганцю, оксид марганцю, аскорбінова кислота, добавка вітаміну A, біотин, ніацин,пантотенат кальцію, сульфат марганцю, селеніт натрію, піридоксину гідрохлорид, добавка вітаміну В12, рибофлавін, добавка вітаміну D3, фолієва кислота.
В європейських правилах етикетування склад та додатки завжди вказуються окремо один від одного:
Приклад Luposan Markus-Muhle Lucky Miller Beef
Склад:
- Яловичина подрібнена і перемелена – 28%
- Цільнозерновий мелений рис та кукурудза
- Буряк та буряковий жом
- Олія канола холодного віджиму
- Фруктова суміш (яблуко, груша, чорна смородина)
- Трав'яна суміш
- Риб'ячий жир
- Морські водорості
- Лляне насіння
- Болотний бруд
- Юкка Шидігера висушена та подрібнена
Харчові добавки на кг:
Вітаміни, провітаміни та речовини, що мають аналогічний ефект.
- Вітамін А – 10.600 Ме
- Вітамін D3 – 1.100 Ме
- Вітамін Е – 190 мг
- Вітамін В1 – 3,6 мг
- Вітамін В2 як рибофлавін – 7,5 мг
- Вітамін В6 як піродоксин гідрохлорид 4,1 мг
- Вітамін В12 – 41 мкг
- Біотин – 205 мкг
- Фолієва кислота – 0,4 мг
- Ніацин – 22 мг
- Вітамін С як L-аскорбінова кислота як пантотенова кислота 135 мг
- Кальцій D-пантотенат – 6 мг
- Холін хлорид – 1000 мг
Мікроелементи:
- Марганець як Манган (II) оксид -46 мг.
- Мідь як Купрум (II) оксид -11 мг
- Цинк – 64 мг
- Йод як кальціум йодат – 1,6 мг
Інгредієнти:
- Сирий протеїн – 24,8%
- Сирий жир – 10,1%
- Сира клітковина – 4,6%
- Сира зола – 7,4%
- Кальцій – 1,35%
- Фосфор – 1%
В Європі існує два варіанти надання інгредієнтного складу:
- групування інгредієнтів (наприклад: злаки, м'ясо та похідні тваринного походження, екстракти рослинного білку, олії, жири, яйця та похідні яйця, мінерали)
- перелік окремих компонентів (наприклад: мелена кукурудза, куряче борошно, соєве борошно, тваринний жир, сушений яйчний продукт, пивоварений рис, рослина олія. Антиоксиданти, консерванти, вітаміни та барвники)
Всі інші вітаміни і мінеральні додатки будуть вказані окремо, в розрахунку на 1 кг корму.
Варіант відображення складу вирішує виробник на свій розсуд, але його основна ціль – виконати вимоги FEDIAF та AAFCO. Вони ввели методику визначення інгредієнтів категоріями та нормативи відбору компонентів для зменшення негативного впливу виробництва на екологію та тверезу оцінку споживача.
ВАЖЛИВО! Інгридієнтний склад, де вказані компоненти в їх кількості – це простими словами рецепт і більшість покупців не враховує технологічні моменти приготування.
Наприклад, що краще 25% курячого борошна чи 25% м'яса курки (філе) у кормі ?
Куряче борошно (або інше м’ясне борошно) - це концентроване джерело білка, а не низькоякісний інгредієнт. Тому, при виготовленні сухого корму (пам’ятаємо, що він має до 14% вологості вцілому), м’ясо курки буде зневоднене на 80%, а отже її частка в готовому продукті відповідно зменшиться. Але від цього інгредієнтний склад змінюватись не буде.
Тож звертайте увагу в якому вигляді вказується м’ясова складова корму на упаковці. Якщо на першому місці «м’ясо курки», дивіться, які джерела білка йдуть далі - можливо, основний білок буде рослинним.
Також слід зауважити, що коли пишеться м'ясо курки чи індичка, це зазвичай буде якась м’ясова складова цієї птиці (тварини), яка не пішла по певним причинам у людський сектор споживання. В деяких країнах це можуть бути досить такі їстівні компоненти, але просто так склалося, що в цій країні, наприклад, не їдять умовно печінку чи серця. Тож виробники будуть використовувати ці компоненти для того, щоб максимально збалансовано скласти певний раціон для собак чи котів. І цей момент не стосується якості самого раціону.
Але навіть з нормами, які регулюють спрощений опис інгредієнтів на етикетці, не всі можуть правильно і вірно сказати добрий цей корм чи поганий.
Розділення інгридієнтів
Досить часто використовуються такі маркетингові стратегії, як розширення етикетки. Виробники іноді поділяють один інгредієнт на кілька категорій, щоб перемістити їх нижче в списку. Наприклад, замість того, щоб просто написати наприклад, «кукурудза», «кукурудзяне борошно», «кукурудзяний глютен» можуть у сумі складати основну частину корму.
Таким чином етикетка буде візуально відрізнятись, бути з більшим переліком складових. Тому, якщо ви бачите дуже обширні етикетки, з дуже сильно розбитими компонентами, їх потрібно просто групувати.
Гарантований аналіз
Гарантований аналіз (харчова цінність) – це обов'язкова за законодавством багатьох країн (включно з Україною) інформація, яка вказує на гарантовані мінімуми (для білків і жирів), гарантовані максимуми (для клітковини і вологи), та інших поживних речовин.
Можна сказати що це основні данні, на які потрібно звертати увагу, тому що вони показують реальний процентний вміст основних елементів (включаючи вологу) у готовому продукту. Ви можете побачити, чи є корм високобілковим, низькожировим тощо.
- Вологість (максимум (%) -вказує найбільшу кількість води в кормі. Це особливо важливий показник при порівнянні сухих і вологих кормів.
- Сирий білок (мінімум (%)) -вказує найменшу кількість білка, що міститься в кормі. Реальний вміст може бути вищим. Білок необхідний для побудови та відновлення тканин, м'язів, шерсті.
Для котів зазвичай потрібен вищий (25-35%), ніж для собак (18-25%).
Це те, про що ми писали віще, коли свіжий лосось 53% та 32% свіжа індичка в інгредієнтах може перетворитися у 29% сирого білку в готовому продукту (приклад https://zoodom.ua/ru/orygo_puppies_salmon_sweet_potato_poluvlazhnyi_korm_dlia_shchenkov_losos_i_batat.html). - Сирий жир (мінімум (%)). Реальний вміст може бути вищим. Важливе джерело енергії та незамінних жирних кислот, але надлишок веде до ожиріння.
- Сира клітковина (максимум (%)). Допомагає травленню, але в надлишку може знижувати засвоюваність інших поживних речовин.
- Сира зола (максимум (%)). Являє собою загальну кількість мінеральних речовин у кормі. Високий вміст золи може свідчити про погану якість сировини або наявність у кормі кісткового борошна.
Цікавий факт: сира зола в складі гарантованого аналізу корму – це не додаткова складова. Її відсоток вимагає вказувати в раціоні європейскої FEDIAF (на відміну від американьских виробників). Сира зола – це неорганічні, неперетравні рештки, які потім «виходять» з улюбленця. Це не процент неперетравлювання всього корму, або наскільки він не засвоюється. Це процент мінералів, які не засвояться в процесі травлення, бо не існує беззольних кормів, у яких всі мінерали на 100% всмоктуються шлунковою системою.
Термін «Сирий» в описі складових вище відноситься до методу лабораторного аналізу, що використовується для вимірювання поживних речовин, а не до їхньої якості або засвоюваності. Аналіз визначає загальну кількість азоту (для розрахунку білка), жирів, клітковини тощо, але не говорить про те, наскільки добре організм улюбленця зможе їх засвоїти.
З гарантованим аналізом обов’язково потрібно ознайомитись, якщо ваш підопічний має алергію або чутливість шлинково-кишкового тракту. Звертайте увагу на кількість жиру та кількість білку, бо по інгредієнтах оцінити вірогідність, якою буде алергія у тварини неможливо.
В випадку, якщо ви дійсно захочете виключати алергію, рекомендують використовувати певні специфічні дієти. Тому для цього і зроблені ці категорії. Суто для того, щоб власники могли більш тверезо оцінювати між собою дві етикетки корму.
Термін придатності та умови зберігання
Багато покупців негативно ставляться до кормів у яких термін придатності збігає. Треба розуміти що виробник закладає термін для корму такий, щоб навіть на його при кінці він відповідав заявленим на упаковці поживним характеристикам. Зрозуміло, що купувати просрочений корм не потрібно.
Проблема придатності корму більше стосується умов його зберігання після відкриття упаковки. Деякі господарі зберігають відкритий сухий корм занадто довго у невідповідних або у вологих умовах. Це призводить до втрати смакових і поживних якостей, а іноді й до розвитку цвілі або бактерій. Якщо у вас велике пакування, наприклад 10 кг для одного кота, то рекомендується відсипати окремо на місячний термін (щоденне використання), а залишок герметично запакувати (майже всі виробники забезпечують свою продукцію герметичними пакетами з ZIP чи аналогічними застібками, які запобігають проникненню повітря, та збереженню стабільного відсотка вологості), та зберігати корм у сухому, прохолодному місці, без доступу прямих сонячних променів, щоб уникнути окислення жирів.
Висновок
Тепер, коли ви знаєте, як правильно читати інформацію на упаковці, ось кілька пунктів, щоб правильно вибрати найкращий корм для свого вихованця:
- Порівнюйте склади: візьміть два-три варіанти і подивіться, що стоїть на початку списку інгредієнтів, та гарантований аналіз.
- Враховуйте потреби вихованця: якщо корм придатний для різного віку, то літнім тваринам обирайте склад з меншим вмістом жиру та калорій, або потрібно буде корегувати щоденний обсяг корму. Якщо існують проблеми зі здоров'ям (алергія, ожиріння) – обирайте спеціалізований корм.
- Починайте з малого: на початку купіть невелику упаковку нового корму і подивіться, як вихованець на нього реагує. Хороший апетит, блискуча шерсть і нормальні випорожнення - ознаки того, що корм підходить вашому вихованцю.
- Консультуйтеся з ветеринаром: якщо є сумніви, проконсультуйтесь попередньо з фахівцем. Він дасть поради та допоможе підібрати оптимальний раціон для вашої тварин (особливо якщо це стосується захворювань та алергії).